torsdag, februari 16, 2012

Vem tillverkar dina kläder?
Det sitter en kvinna böjd bakom den stora symaskinen. Hon jobbar snabbt och effektiv. Vågar inte titta upp. Hon vet att minsta felsteg kan innebära avdrag på lönen, eller värre - att hon utan omsvep förlorar sitt jobb.


Hon har suttit här sedan kvart över åtta och arbetar till kvart över fem. Det låter inte så konstigt. Men redan halv sju kommer hon att vara tillbaka vid sin symaskin igen. Då börjar kvällspasset. Först vid halv elva är det dags att gå "hem" för dagen.
Hem...till den enkla barack och det rum som hon delar med ett tiotal andra kvinnor. De är sk "migrant workers". Fattiga arbetare från den kinesiska landsbygden som på särskilt vilkorat visum arbetar i storstäderna i sitt eget land. Många har familjer kvar därhemma att försörja, eller obetalda skulder som jagar dem. Men den futtiga lönen på några kronor i timman räcker inte mycket till. Inte nog för att spara undan och starta ett nytt bättre liv.

Varannan söndag får hon fyra timmar ledigt. Det är hennes helg. Träffa familjen hinner hon bara en gång per år, på årets enda semester ett par veckor kring det kinesiska nyåret. Då hinner hon kanske, om pengarna räcker till, resa hem och träffa de barn som finns kvar där hemma. Hon drömmer om en bättre framtid för dem. Att de pengar hon skickar hem kanske kan ge dem en bättre start i livet. För sin egen del har hon inga drömmar kvar. Hon är en maskin som arbetar, äter, arbetar, sover, arbetar...Vad kvinnan i berättelsen tillverkar är oklart. Det skulle
kunna vara en billig topp från HM, eller en dyr piketskjortas från Burberry. Kanske är det en ursvensk trikåtröja med sametryck från Polarn och Pyret eller en ekologisk toppluva från Villervalla?

Texten och bilderna är lånad från "Det goda livet" tryck på bilden för att läsa hela inlägget, sååå läs- & tänkvärt!

Jag är stolt över att kunna erbjuda kläder tillverkade här i Hillers och med detta i åtanke kanske många kan få en klarare bild även i prissättningen!?


2 kommentarer:

  1. Jag delar på facebook kommer att länka från min blogg ikväll hit till dig.
    Bra Martina - vi borde trycka på detta OFTARE!!
    kram o hoppas du har det gott i sthlm, jag kommer tyvärr inte dit...

    SvaraRadera
  2. absolut tänkvärt!! nu får jag så fruktansvärt dåligt samvete över mina egna klädkedjekläder (ingen nämnd ingen glömd). borde sy mer till mig själv...

    SvaraRadera